Nyköping först ut i Skandinavien med Mercedes-Benz nya världskoncept

Mercedes-Benz nya världskoncept MAR2020 i Nyköping

Bilcenter i Nyköping är Skandinaviens första bilhandlare som implementerar Mercedes-Benz helt nya koncept, från grunden till minsta detalj.

– Det är väldigt kul att vara med och rita det första MAR2020 i Skandinavien, nära hemmaplan, nära Stockholm, vilket är en bra utgångspunkt att kunna visa och ta in andra Mercedes-Benz-handlare i samma koncept, säger Fredric Hagerius, ansvarig arkitekt på XYZDP.

MAR2020 är Mercedes-Benz nya koncept som började under 2018 i ett antal pilotprojekt och som under inledningen på 2019 börjat rullas ut över hela världen. Som enda utbildade arkitektkontoret på konceptet i Skandinavien drivs projektet i Nyköping av XYZDP. Det nya konceptet innebär, förutom en ny design, ett helt nytt kundfokus med en annan process att ta hand om kunden än den traditionella.

– Tanken är att nybilskunden och servicekunden ska få ett likadant mottagande, där båda typer av kunder kommer in i samma välkomsthall. Om bilen ska lämnas för service så parkerar du din bil i en servicelobby så att verkstadspersonalen kan hämta den, berättar Fredric Hagerius.

En annan tanke med Mercedes-Benz nya koncept är att kunna möta kunden på kundens villkor. När man ska tala med en kund, oavsett typ av ärende, så finns det olika områden i lokalen anpassade efter en viss kunds preferens. Det finns offentliga, halvprivata eller privata rum, så kallade consulting room, som alla kan ge olika grad av enskildhet beroende på vad kunden önskar.

Samarbetspartnern vad gäller interiören är Senab, som XYZDP har genomfört många lyckade projekt tillsammans med tidigare. Men med det här konceptet blir det något nytt. Per Carlsson, ansvarig för projektet på Senab, berättar:

– Skillnaden mot traditionella projekt är framförallt här mötet mellan inredning och fastighet. Allt är mycket mer integrerat. Möbler ska passa precis och det handlar om millimetrar, säger han.

Vanligtvis kan man bygga färdigt lokalen för att sedan ställa dit inredning. Men i Nyköping är det ett flöde av olika partners och produkter som ska samspela.

– Det kan handla om att jag ska dit på måndag, för att en it-elektriker ska kunna göra en installation, så att jag efter det ska kunna fortsätta med mitt arbete.

En stor del av inredningen kommer dessutom att behöva byggas på plats och man ska till exempel ta fram en hel kafé- och baristamodul.

– Då kräver det att alla discipliner har gjort sin hemläxa och inte skarvat på sina håll. Det ställer krav, inte bara på mig utan på alla inblandade, säger Per Carlsson.

Resultatet av detta nya koncept med platsbyggda möbler och it-driven teknik kommer att stå klart under hösten 2019 och det ska bli mycket spännande att se resultatet av Skandinaviens första MAR2020 när Bilcenter i Nyköping öppnar portarna i höst.

2019-04-30

Mercedes-Benz, Nyköping

Beställare: Bilcenter

Typ av uppdrag: Koncept och projektering MAR2020

Typ av anläggning: Fullserviceanläggning

Projektyta: 3500 kvm

Färdigställt: 2020

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin